Βιβλιοδρομίες

Βιβλιοδρομίες 2014, “εγώ κι εσύ μια αγκαλιά”

Η γιορτή των Βιβλιοδρομιών ξεκίνησε δειλά δειλά πριν δέκα χρόνια στα εκπαιδευτήρια Μπουγά με σκοπό την ανάδειξη και την προώθηση της φιλαναγνωσίας. Η ανταπόκριση των μικρών παιδιών φανέρωσε τη μεγάλη αγάπη που έτρεφαν για την ανάγνωση εξωσχολικών λογοτεχνικών βιβλίων. 

Χρόνο με το χρόνο, προτείνοντας και διαβάζοντας λογοτεχνικά βιβλία της ηλικίας τους, δώσαμε την ευκαιρία σε πολλούς μικρούς Βιβλιοδρόμους να αντιληφθούν τη σημαντική και πολύπλευρη αξία της ανάγνωσης. 

Η ανάγνωση από μικρή ηλικία βοηθά να αναπτύξουν καλύτερα τις γλωσσικές τους ικανότητες, να εμπλουτίσουν το λεξιλόγιό τους, να καλλιεργήσουν τη φαντασία τους, τη σκέψη και τη δημιουργικότητα τους και να προβληματιστούν πάνω στα διάφορα κοινωνικά φαινόμενα της εποχής μας.

“Ένα βιβλίο είναι ένας κήπος που μπορείς να κουβαλήσεις στην τσέπη σου, λέει μια αραβική παροιμία.

Ευελπιστούμε κι εμείς αυτός ο κήπος να ανθίσει και στις καρδιές σας μέσα από τη γιορτή Φιλαναγνωσίας των Βιβλιοδρομιών που απευθύνεται σε παιδιά του Δημοτικού Σχολείου.

Οι φετινές Βιβλιοδρομίες με θέμα “Εγώ κι εσύ, μια αγκαλιά” έχουν σκοπό να ενθαρρύνουν τους μαθητές και τις μαθήτριες να ευαισθητοποιηθούν απέναντι στο διαχρονικό και πολύμορφο πρόβλημα του ρατσισμού και στην αποδοχή της διαφορετικότητας.

Συμμετέχοντας στη γιορτή της φιλαναγνωσίας οι Βιβλιοδρόμοι θα έχουν την ευκαιρία να αναπτύξουν ικανότητες και σωστές στάσεις συμπεριφοράς απέναντι σε μια κοινωνία γεμάτη διακρίσεις, να αναπτύξουν το αίσθημα της αισιοδοξίας και της αλληλεγγύης, της ανθρωπιάς και της φιλίας. Μέσα από τα μάτια των ηρώων θα έχουν τη δυνατότητα να αξιολογήσουν την ανθρώπινη συμπεριφορά και να βιώσουν από τη μια το αίσθημα της περιθωριοποίησης, της μοναξιάς, της θλίψης και από την άλλη της αξιοπρέπειας, της εντιμότητας και της χαράς που οι ήρωες των βιβλίων μεταδίδουν με διδακτικούς και χιουμοριστικούς τρόπους που θα αγγίξουν τις καρδιές των Βιβλιοδρόμων.